Leer slapen als een koala.
Door Jannie Hopman
De koala is het slaperigste dier in de hele wereld. Vooral in hun eerste levensjaar slapen ze de eerste 6 maanden in de buidel van hun moeder en de 6 maanden daarna lekker op haar rug. Daarna blijven ze nog steeds behoorlijk inactief gedurende hun leven. Ze slapen bijna de hele dag en ook met het grootste gemak bijvoorbeeld in een boom. Klinkt dat niet als muziek in de oren? Hoe kunnen wij als mensen dit leren?
Grapje natuurlijk.
De koala slaapt écht 20 tot 22 uur per dag. Maar dat is niet realistisch en wenselijk voor jou, want dan heb je 2 uur per dag om te eten, werken, sporten etc. Dat worden wel heel korte dagen dan.
“Sommige slaapfabels worden zo vaak genoemd, dat je ze voor waarheid aanneemt.”
Wist je dat er veel fabels zijn op het gebied van slapen? Ik geef je de meest gehoorde. Misschien herken je ze? Misschien zijn het gedachten of overtuigingen die bij jou de revu passeren als jij je schaapjes probeert te tellen? Dan mag je ze nu naar het land der fabelen verwijzen.
Hier komen ze.
Je hebt 8 uur slaap nodig om uitgerust wakker te worden. Het getal 8 uur slaap wordt vaak als het magische getal genoemd. Terwijl dit voor iedereen anders is. Het verschilt van persoon tot persoon, per leeftijdsgroep en ook hoe actief jij bent overdag. Dus pin je niet vast op die 8 uur, maar kijk wat voor jou nodig is.
Gemiste slaapuren van door de week kun je in het weekend wel inhalen, even lekker bijslapen. Dit is niet nodig want je lichaam past zelf jouw (REM)slaap aan en deze wordt efficienter. Naar verloop van tijd raak je op deze manier weer uitgerust. Maar het is verstandiger om een regelmatig slaapritme met vaste bed en opsta-tijden te hanteren.
Ik ben de enige die wakker ligt. Dat is niet waar. Het is zelfs normaal dat je ’s nachts tussen jouw slaapfasen even wakker bent. Gaat je slapen goed dan slaap je in no-time weer verder. Maar ook als je langer wakker ligt, je bent niet de enige.
Ik moet nu slapen anders wordt het morgen overdag helemaal niets met mij. Ik hoor hieraan gekoppeld vaak dat mensen ook op hun wekker kijken. Ik adviseer je om dat niet te doen. Stel jezelf de vraag: wat levert het je op om te weten hoe laat het is, verandert dat iets? De gedachten als morgen wordt het niets, leveren je stress op. Mocht je hier last van hebben dan kun je er gedachten tegenover zetten die je juist helpen om in slaap te komen Voorbeelden van andere gedachten zijn: een aantal uren slaap minder is echt niet het einde van de wereld. Ook met slaaptekort ben ik en zijn mensen in staat degelijke prestaties te leveren. In slaap vallen is een natuurlijk proces wat vanzelf gaat. Ik hoef nu even nergens aan te denken.
Als je ’s nachts wakker wordt dan kun je het beste in bed blijven liggen en wachten tot je weer in slaap valt. Mensen denken vaak dat ze nog wakkerder worden als ze uit bed gaan. Echter is dat wel beter om te doen als je na 15 to 20 minuten nog niet inslaapt. Vaak ga je anders lopen piekeren of je frustreert je over het niet slapen. Even wat ontspanning zoeken in een andere kamer werkt dan beter.
Door alcohol te drinken voor het slapen, slaap ik beter. Dit lijkt misschien zo omdat je vaak sneller moe wordt en dan in slaap valt. Maar je slaapt wat minder diep en onrustiger in de rest van de nacht en misschien word je zelfs wakker. In ieder geval zorgt alcohol voor verstoring van je slaap.
Ken jij nog een andere slaapfabel, die hier niet bijstaat?
Succes met het uitbannen van de slaapfabels die jouw mindset over slaap beïnvloeden. Wil je meer weten over beter leren slapen? Kijk dan vooral hier.