Jetlag na het verzetten van de klok?

Jetlag na het verzetten van de klok?

Jannie Hopman coach

Door Jannie Hopman

Het afgelopen weekend is de klok weer verzet naar de wintertijd. In mijn omgeving hoor ik wisselende verhalen over het effect daarvan. De één pakt het moeiteloos op en de ander heeft er dagenlang last van zodat het lijkt alsof ze een kleine jetlag hebben.

Die gevoelde jetlag heeft alles te maken met de biologische klok. Deze klok wordt een beetje in de war geschopt bij het verzetten van de klok. Lang niet iedereen heeft er evenveel last van.  Vaak went het lichaam er vrij snel aan.

“De biologische klok is de klok van het leven”

De biologische klok is een prachtig instrument van ons lichaam. Het maakt gebruik van de voorspelbaarheid van veranderingen in onze omgeving. Op basis daarvan zorgt deze klok ervoor dat belangrijke lichaamsprocessen plaats kunnen vinden. Denk hierbij aan schommelingen in je lichaamstemperatuur, bloeddruk, hormoonspiegels en ook je slaap-waakritme.

Voor de biologische klok is de afwisseling van licht en donker de allerbelangrijkste omgevingsfactor. Door het verzetten van de klok treedt daar een verandering op wat verstorend kan werken op jouw slaap. Niet gek dus als je er hinder van ondervindt.

Heb je er nu, na een paar dagen, nog steeds last van dan heb je eigenlijk een soort mini-jetlag te pakken. Het normale slaapritme wordt verstoord. Dat kan uiteraard vervelend zijn, maar gelukkig zijn er wat methodes om sneller te wennen aan het nieuwe ritme. 

  • Zorg voor regelmaat, door elke dag (ook in het weekend) op dezelfde tijd op te staan. Je brein (waar je slaap geregeld wordt) houdt erg van regelmaat.
  • Zoek het licht op. De dagen worden korter in het najaar en veelal zijn we met het minder mooie weer ook minder vaak buiten te vinden. Licht is heel belangrijk voor je biologische klok. En dan met name het licht buiten. Waarbij ochtendlicht ook nog eens extra goed is. Ga het liefst ’s morgens tussen 8 en 9 minimaal een half uurtje naar buiten. Zorg er in ieder geval voor dat je elke dag voldoende buiten komt.
  • Drink wat meer water. Ben je overdag wat slaperig? Grijp dan niet naar koffie maar drink extra water. Een goed gehydrateerd lichaam werkt beter.
  • Kom in beweging. Lichaamsbeweging zorgt voor een betere bloedcirculatie, waardoor er meer zuurstof vervoerd wordt naar de hersenen. Hierdoor voel je je actiever. Met een wandeling sla je ook nog eens meerdere vliegen in één klap want je krijgt ook nog eens extra daglicht.

Deze tips kunnen jou helpen om jezelf beter af te stemmen op jouw biologische klok. 

Succes met deze tips en wil je meer weten over beter leren slapen? Kijk dan vooral hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.