Slaperig eten
Door Jannie Hopman
Als jij niet goed slaapt, dan heb je wellicht weleens gebruik gemaakt van Google. Ben jij benieuwd of er voeding is waar je slaperig van wordt? Google geeft enorm veel tips en adviezen. Er is wel een maar….. want die adviezen zijn heel algemeen. Als je niet focust op wat precies jouw slaapprobleem is en je niet richt op de oorzaak (of oorzaken) dan pak je wellicht een advies dat helemaal niet bij jouw situatie past. Vaak probeer je wat en na een paar dagen lukt het niet en je hebt er alweer een negatieve ervaring en een aanvulling op “ik kan toch niet goed slapen, ik heb al zoveel geprobeerd”.
Ik heb al regelmatig mensen gesproken die dan gegoogled hadden op slaperig worden en het advies kregen om ’s avonds een banaan te eten. Dat zou natuurlijk super zijn: elke avond een banaan en slapen als een roos. Helaas ligt het iets complexer.
“Goed slapen begint met goed eten”
Er is echter wel zeker een heel belangrijke relatie tussen voeding en jouw slaap. Het probleem is vaak dat mensen te veel toegevoegde suikers eten. Dat zijn dus de suikers zoals suiker in de koffie, koekjes en eigenlijk alle kant en klaar producten. Bij te veel suikers krijg je een piek in je bloedsuikerspiegel. Om die piek weer omlaag te krijgen is het hormoon cortisol nodig. Bij veel suikers is er dus veel cortisol nodig. En het nadeel van te hoog cortisol is dat het enorm slecht is voor zowel in- als doorslapen, je wordt niet slaperig genoeg. Suiker zit ook in alcohol, dus daar kan je beter terughoudend mee zijn vooral in de avond. Vaak slapen mensen van alcohol nog wel goed in maar worden vervolgens wakker of slapen erg onrustig. Daarnaast is het belangrijk om selectief te zijn met koolhydraten. Neem vooral volkorenvarianten want deze zorgen voor minder pieken in jouw suikerspiegel plus ze geven langer een voldaan gevoel.
Een andere bijkomstigheid bij voeding en slecht slapen is dat mensen vaak in een vicieuze cirkel terecht kunnen komen. Want door slecht slapen, maak je vaak minder goede voedingskeuzes. Bij weinig slaap raakt je hongerhormoon in de war en vraagt jouw lichaam naar zoetigheid en hartige dingen
Wat kun je dan het beste doen qua voeding? Mijn advies is om te letten op goede voeding tijdens 3 maaltijden per dag, waarbij je terughoudend bent met suikers en koolhydraten. Daarnaast zorg je dan voor voldoende (hoogwaardige) eiwitten en vetten. Daarnaast adviseer ik mensen om na 14.00 uur geen koffie meer te drinken. Het duurt ontzettend lang voordat cafeïne uit jouw bloed is. Het kan best even zoeken zijn wat nu goede voeding is. Probeer maar eens etiketten te ontcijferen en wat er allemaal toegevoegd is aan producten. Zelf maken of dingen kopen “die je oude oma nog als eten zou herkennen”, is een goede keuze. Nu komen de feestdagen er weer aan en ik wil graag deze pagina van de website van Ralph Moorman delen, hier kun je een feestdagencoach downloaden voor wat inspiratie van gezonde (en lekkere!) voeding.
Om nog even terug te komen op het eten van de banaan. Waarom wordt dat vaak geadviseerd? Bananen bevatten melatonine en serotonine (dat zijn beide stoffen die helpen om te slapen). Daarnaast zit er ook nog magnesium (werkt spierverslappend) en tryptofaan (een aminozuur met een kalmerend effect in het brein) in een banaan.
Ik denk echter dat alleen het eten van een banaan voor het slapen gaan niet voor de oplossing zorgt. Beter zorg je de hele dag voor gezonde voeding waarbij je naast bovengenoemde terughoudendheid met suikers en koolhydraten ook zorgt voor voldoende vezels. Dat zorgt namelijk voor een goede spijsvertering in je darmen. Een weetje is daarbij nog dat de belangrijkste hormonen om goed te slapen in jouw darmen worden aangemaakt. Dus lief zijn voor je darmen is een goed idee. Goed slapen begint dus met goed eten. En wie weet is die banaan in de avond dan nog wel de kers op de taart voor jou in het beter slapen.
Slaap jij goed? Je kunt een gratis slaaptest doen op mijn website en je ontvangt meteen een aantal tips.