Slaapmasker als hulpmiddel

Slaapmasker als hulpmiddel

Jannie Hopman coach

Door Jannie Hopman

De laatste weken ondervinden we als gezin dat een bepaald onderdeel van onze slaaphygiëne nogal veel invloed heeft op onze slaapkwaliteit. Ik heb het hier over het licht/donker zijn van de slaapkamer. In deze verhuisperiode logeren we tijdelijk in een woning waarin de slaapkamers veel lichter zijn dan wij gewend zijn. En dat heeft invloed!

“De biologische klok is de klok van het leven”

Een van de belangrijkste oorzaken van slaapproblemen is een slechte werking van de biologische klok. De biologische klok is reageert op een aantal omgevingsfactoren waarvan de afwisseling tussen licht en donker de allerbelangrijkste is. Als je slaapkamer niet donker genoeg is dan kan dat verstorend werken op je slaap. Niet gek dus dat we hier hinder van ondervinden. Thuis hadden we verduisterende gordijnen en die gaan we binnenkort ook zeker weer aanschaffen maar daar hebben we op dit moment even niets aan. 

Gelukkig had ik mijn slaapmasker niet ingepakt in een verhuisdoos 😉

Mijn slaapmasker behoort inmiddels tot mijn standaard toilettas uitrusting. Altijd een fijn gevoel dat ik overal kan zorgen voor een donkere slaapkamer. 

Het grootste voordeel voor mij is een diepere slaap. Waar ik in een lichte omgeving nog wel eens ’s nachts wakker kan worden, gebeurt dat eigenlijk nooit als ik het slaapmasker draag. En mijn slaapmasker laat, in tegenstelling tot de heel eenvoudige modellen, geen licht door (ook niet aan de zijkanten). 

Ik had ervaring met eenvoudige modellen (bijvoorbeeld tijdens kampeervakanties) maar was daar nooit zo tevreden mee. Ze lieten vaak toch licht door en zaten minder lekker. Daarom heb ik uitgebreid gekeken naar soorten slaapmaskers, de eigenschappen, materialen en reviews voordat ik tot aanschaf overging. Ik moest er even aan wennen want er zit toch iets op je hoofd maar inmiddels vind ik het prettig genoeg zitten. Hoewel ik nog het liefst zonder slaapmasker in een donkere slaapkamer lig.

Ik heb zelf gekozen voor dit masker. Het voordeel van dit masker vind ik dat je je ogen kunt open houden tijdens het dragen. Dat zorgt er automatisch voor dat je bij gesloten ogen geen “druk” op je ogen voelt. Daarnaast is het van prettig, zacht materiaal en goed verstelbaar.

En binnenkort ga ik nog een ander (best bijzonder) slaapmasker testen. Want als slaapcoach vind ik het ook belangrijk om zelf producten te ervaren. Slaaphulpmiddelen zijn echter niet de oplossing voor slaapproblemen maar kunnen wel ondersteunend of helpend zijn.